[media_details]

October 11, 2016

Educatia Artistica | Imagini Militare | Viata Militara

Filed under: periodice,romania — iann @ 4:29 pm

Cursul periodicelor romanesti nu este unul liniar in perioada 1948-1989. Se intampla atat in cazul cotidianelor cat si a peridicelor cu frecventa saptamanala, bilunara, lunara etc. Sunt mai multe momente de luat in seama:
– perioada de dupa primul cincinal adica 1952/3/1954 cand sunt o serie de de schimbari de nume si de comasari/fuzionari de titluri
– perioada dintre 1963 si 1974 cand apar o serie de periodice noi dar care sunt inchise in 19734 (dupa vizita primului fiu al tarii pe taramuri asiatice din) 1971
– perioada de dupa 1974 [vizibila mai ales dupa 1980] cand penuria resurselor se remarca de la hartie, numar de pagini, culori tipografice si pana la calitatea scriiturii.

Revenind la liniaritate, pe zona publicatiilor militare un exemplu este Glasul Armatei [1945-1952]. Initial saptamanal, din 1947 devine cotidian [vezi aici tirajul din 1949]; in 1952 isi schimba titlul in Apararea Patriei [pana in 1965 a fost cotidian, apoi saptamanal pana in 1989].

In pregatirea primului volum din seria “Grafica fara computer: Tipar” am cautat/editat/compilat o cronologie a celor mai importante periodice ale vremii si a revistelor ale caror prime coperti au aparut in carte. La Viata Militara am pomenit ca a aparut anterior sub denumirea de Educatia Artistica si a aparut intrebarea: “de unde pana unde Educatia Artistica o publicatie pentru militari”. Nu am avut atunci un raspuns desi asa aparea in fisele de biblioteca. Raspunsul l-am gasit abia acum: “Educatia a fost o revista pentru militarii analfabeti”, cu cantecele, povestioare, desene etc. Redactorul coordonator a fost Alexandru Bidner [Sasa Pana].

Aparuta in 1947, la inceputul lui 1953 iese timp de doua luni sub titlul Lumina dar la moartea lui Stalin (martie 1953) nu dadea bine denumirea asta si asa i-a fost schimbata in Viata Militara [vezi aici mai multe coperti ale revistei Viata Militara].

001

Cea mai spectaculoasa vizual este revista ilustrata Imagini Militare [frecventa lunara intre septembrie 1948 si mai 1954], numarand 67 de numere. In ultimul numar insa nu e trecuta nici o mentine despre incetarea aparitiei, schimbarea numelui sau directionarea catre un alt titlu. Informatia apare insa sub forma unui fluturas lipit pe numarul 6 [iunie] al revistei Viata Militara care isi schimba putin formatul [mai mare] si la fel ilustratiile apar si in interiorul ei. Viata Militara a continuat sa apara pana in 1989.

20161004_184437

Presa militara a numarat mai multe titluri la inceputul anilor ’50 [de obicei cu frecventa lunara de aparitie] : Armata [1947], Revista Armelor, Revista Aviatiei, Revista Marinei, Revista Geniului si Cailor Ferate, Revista Tehnica Militara, Revista Generala a Subofiterilor, Revista Sergentilor si Cartnicilor, etc.

Referinte:

150 de ani de presa militara, Trustul de Presa al Ministerului Apararii Nationale, 2009
Gaju, Dan: Istoria presei militare, Editura Bibliotheca, 2012

Leave a Comment »

No comments yet.

RSS feed for comments on this post. TrackBack URI

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

Create a free website or blog at WordPress.com.

%d bloggers like this: