[media_details]

June 23, 2015

utilitatea numerotarii sau cateva cifre in plus pentru revista Dimineata Copiilor

Filed under: covers,periodice,romania,saptamanale — iann @ 4:54 pm
Tags: ,

1924_revista Dimineata Copiilor_1

Hulitul Excel impodobit cu date si zile de aparitie, numar de pagini sau pret de coperta ajunge cateodata sa iti ofere surprize pe care nu le banuiai. Orice periodic care imi pica in mana, inainte sa isi afle odihna in biblioteca, este despuiat de cifrele tehnice [aflate in grija secretarului de redactie sau poate a tipografului] din capul de revista sau din caseta redactionala.

Cifrele de mai jos sunt despre o revista care desi maltratata de vremuri Dimineata Copiilor [aparuta in 1924, primul numar pe 7 16 februarie 1924, coperta mai sus] a bucurat prunciile plozilor dintre cele doua mari razboaie, alaturi de Universul Copiilor [editat incepand cu 1925], ambele cu aparitie saptamanala.

Numerologii spun ca Universul Copiilor ar fi fost mai norocoasa: 1925-1948 [24 ani de aparitie] in timp ce Diminetii i s-ar fi terminat sorocul cu zece ani mai devreme: 1924-1938 [doar 15 ani]. Ca sa nu va plictisesc cu jocuri de copii concluzia acestui text mai jos plin cu cifre este ca revista Dimineata Copiilor a trait mai multi ani decat i se dadeau si apoi la varsta majoratului a fost nevoita sa isi schimbe numele.

Povestea Diminetii a fost descrisa adica scrisa si desenata, expusa si despuiata pe larg in Istoria Benzii Desenate si acolo aflati de ce Mos Nae si Haplea, de ce Batzaria si Iorda. Singurul neajuns al descrierii il reprezinta aproximarea varstei disparitiei Diminetii [care ar fi fost undeva prin 1938] lucru pomenit de cam trei ori in cartea de mai sus si ulterior repetat pe un blog al coautorului. Este insa o inexactitate inerenta oricarei lucrari de pionierat care isi gaseste acum indreptarea si odata adusi la lumina cativa ani din istoria revistei am convingerea ca istoria benzii desenate din Romania [strans legata de cea a presei] va avea de castigat.

Un instrument de lucru PUBLICATIILE PERIODICE ROMANESTI 4 [1925-1930] mentioneaza aparitia titlului Dimineata copiilor pana in 1947 fara insa sa ofere explicatii sau indicii. Dimineata copiilor nu isi inceteaza aparitia in februarie 1938 ci isi continua aparitia pana la sfarsitul lui 1941. Ultimul numar este nr. 930 din 10 decembrie 1941 [anul XVIII de aparitie, martea avea zi de aparitie pe piata].
1941_revista Dimineata Copiilor_numarul 928 1941_revista Dimineata Copiilor_numarul 929 1941_revista Dimineata Copiilor_numarul 930

15 ani de aparitie ai Diminetii Copiilor sunt de fapt 18 pentru ca revista mai apare sub acest nume inca patru ani inainte ca acest saptamanal sa isi continue aparitia sub denumirea de Ziarul Copiilor [dupa suprimarea cotidianelor Dimineata/Adevarul la sfarsitul lui 1937 acest grup de presa care mai edita si Dimineata copiilor, Realitatea ilustrata, Magazinul etc isi schimba denumirea in Ziarul SAR de unde si Ziarul Copiilor]. In total Dimineata Copiilor [1924-1941] + Ziarul Copiilor [1942-1947, 6 ani de aparitie] are cumulate 24 ani de aparitie la fel ca si Universului Copiilor [1925-1948].

Potrivit descrierii de la BCU Cluj
– in 1938 au aparut numerele de la 726-777 [52 de aparitii],
– in 1939 au aparut numerele de la 778-828, [51 de aparitii]
– in 1940 au aparut numerele de la 829-881, [53 de aparitii]
– in 1941 au aparut numerele de la 882-930. [50 de aparitii]
in total pe cei patru ani: 206 numere

Primul numar din Ziarul copiilor // 931 // pastreaza numerotatia fostei reviste iar pe coperta ca si data de aparitie este trecut decembrie 1941.

1941_revista Ziarul Copiilor_numarul 931
La numarul 932 este trecut ianuarie 1942, apoi 933 apare tot martea pe 7 ianuarie 1942, 934 pe 14 ianuarie etc. Practic numarul 931 acopera ultimele doua saptamani ale finalului lui 1941 [numar special de Craciun] iar numarul 932 care ar fi avut ca zi de aparitie 31 decembrie [marti] este trecut ca si numar de ianuarie. Pretul creste si el ajungand la 10 lei per numar.
<< coperti Ziarul copiilor 1942 932, 933,934 >>

La inceputul lui 1941 saptamanalul Dimineata Copiilor era tiparit la Imprimeriile Independenta [str. R. Poincare, nr. 17] in 16 pagini si pus in vanzare la 5 lei. De la numarul 910 (23 iulie 1941) pretul se mareste la 7 lei; tot in acest numar este consemnat si un posibil tiraj 461,668 exemplare este posibil sa fie per editie. De la numarul 926 tiparul se muta la Tiparul Romanesc.

Dincolo de amanuntele tehnico-comerciale mai e de remarcat faptul ca daca la Dimineata copiilor coperta ultimelor numere consta intr-un episod de banda desenata odata cu relansarea sub denumirea Ziarul Copiilor este dominata de o fotografie.
Ziarul Copiilor apare pana la inceputul lui 1947 [5 aprilie 1947] si inclin sa cred ca de fapt revista si-a schimbat numele in Licurici dar despre asta intr-un episod viitor.

Un alt neajuns legat de istoricul periodicelor este inconsecventa fata de urmarirea unui indicator [pe langa an nastere – an deces] acela de monitorizare al numarul de aparitii:
>> Dimineata Copiilor [1-930 aparitii] + Ziarul Copiilor [de la numarul 931 la numarul 1.141: 211 aparitii];
>> Universul copiilor a mers pe numerotarea anuala;
>> Curentul pentru copii [si tineret] este trecuta cu 231 de aparitii [ultima pe 12 aprilie 1944].

Dimineata copiilor: Biblioteca Metropolitana Bucuresti [sectia Periodice] are numerele intre anii 1924-1933 [pana la numarul 485/1933]. Biblioteca Nationala are doar numerele pana in 1938. BCU Bucuresti are pana la numarul 926/1941. BCU Cluj cred ca are toata colectia la fel ca si Biblioteca Academiei.

Cu multumiri: Aurelia Mircescu [Biblioteca Nationala a Romaniei], Mariana Falup [Biblioteca Centrală Universitară “Lucian Blaga” Cluj-Napoca]

sursa foto: Biblioteca Centrală Universitară “Lucian Blaga” Cluj-Napoca

5 Comments »

 1. Domnule Dan, va felicit pentru articol. Cu precizarea ca revista Dimineata copiilor nu s-a oprit in 1938 ci a continuat pana in 1941, aduceti un aport pozitiv si inedit la Istoria BD romanesti.
  Am mentionat in Istoria BD anul 1938 ca fiind cel al disparitiei Diminetii Copiilor pentru ca asa am gasit informatia intr-o sursa scrisa iar la Biblioteca colectia se oprea la anul 1938.

  La fel mi s-a intamplat si cu revista Covorul fermecat. La biblioteca colectia se oprea la anul 1945 si asa am scris in carte. La o luna dupa aparitia Istoriei BD am gasit si achizitionat la anticariat intreaga colectie a Covorului Fermecat, care a mers de fapt pana in 1947.
  Deci multumesc inca o data pentru precizari.

  Daca va uitati in Istoria BD veti vedea ca la Ziarul Copiilor am precizat ca este editat de societatea Ziarul SAR care are aceeasi patroni ca si fostele Adevarul si Dimineata.
  Am vazut ca Ziarul Copiilor incepe cu nr. 931.
  Si atunci de ce nu am scris, asa cum sustineti dvs, ca Ziarul Copiilor nu este Dimineata Copiilor?
  Dvs ati observat ca, dupa 1990 multe publicatii si-au schimbat numele, rebotezandu-se cu denumiri din perioada regatului. Cel mai bun exemplu este Adevarul, fost Scanteia.
  Va intreb insa, ca simplu cititor dar si ca documentat eseist: exista vreo legatura intre Adevarul de dupa 1990 si cel de dinainte de 1938? Sunt aceeasi autori care scriu, exista o legatura editoriala, stilistica etc intre cele doua publicatii?
  Sigur, acum vreo doi ani patronii ziarului au incercat sa creezi o punte, sarbatorind 125 de ani de la infiintarea ziarului Adeverul, este insa oare suficient ca, daca au adoptat acelasi nume, sa se revendice de la C Mille?

  Din punctul meu de vedere, nu exista niciun fel de legaturi, in afara poate de patronat, intre Ziarul Copiilor si Dimineata Copiilor. Dimineata Copiilor a fost dominata de geniul artistic al unor Batzaria si Marin Iorda, pe cand Ziarul Copiilor de cel al doamnei Marga Stefanescu.
  Nu retin autorii de texte, proze si poezii daca sunt aceeasi, oricum, marea majoritate nu.
  Continuarea numerotarii de la Dimineata Copiilor la Ziarul Copiilor consider ca a fost doar o gaselnita pentru a-si atrage vechii cititori ai Diminetii si atat.
  Dimineata Copiilor si Ziarul Copiilor, din aceste motive, sunt doua publicatii distincte, din punctul meu de vedere.
  Precizarea ca Ziarul Copiilor continua numerotarea Diminetii Copiilor nu am facut-o insa in Istoria BD si va multumesc ca ati facut-o dvs. aici.
  Iar revelatia ca Dimineata Copiilor nu s-a oprit in 1938 ci a continuat sa apara pana in 1941 este meritorie si va felicit ca ati facut-o.

  Va multumesc inca o data si astept cu interes si alte studii documentate precum acesta.
  Dodo Nita

  Comment by Dodo Nita — June 25, 2015 @ 12:30 pm | Reply

 2. Domnule Nita. Multumesc pentru cuvintele frumoase. Cum in general in Romania cercetarea bazata pe periodice aflate in bibliotecile publice este anevoioasa (de cele mai multe ori colectiile sunt incomplete iar referintele despre aparitie pot sa varieze) de aceea am trecut la finalul materialului unde se gasesc colectiile complete.

  Legat de ce spuneti dvs in legatura bazata pe titlul publicatiei peste timp cred ca e o discutie mai larga si se poate separa pe perioade istorice. Cred ca putine periodice sunt atat de logevive si aici ne referim la Adevarul, Evenimentul Zilei, Gazeta Sporturilor, Femeia etc [Curentul].

  In cazul particular al discutiei noastre Dimineata Copiilor si Revista Copiilor da aveti dreptate este una legata de patronat. Pentru ca aceste publicatii [titluri] apartin unor edituri care finanteaza, le tiparesc, le distribuie. Juridic si patrimonial Dimineata Copiilor apartine companiei care a editat-o desi succesul commercial cu siguranta a fost adus de echipa Batzaria /Iorda (angajati si platiti). Dar daca Batzaria s-a mutat la Universul Copiilor consideram ca Dimineata Copiilor nu a mai ramas o publicatie de referinta? Desigur ca putem aprecia valoarea din punct de vedere estetic. La fel permutarile echipelor redactionale au fost si sunt frecvente in aceasta bransa.

  Dimineata Copiilor si Ziarul Copiilor sunt doua publicatii distincte: da, pot fi considerate doua reviste distincte in primul rand datorita modificarilor de titlu. In acelasi timp trebuie sa tinem cont si de conjuctura istorica. Cele doua cotidiane [Adevarul, Dimineata] au fost suspendate pe 30 decembrie 1937 dar in acelasi timp acest grup de presa mai edita si alte peridice care si-au continuat aparitia pana in 1944 sau chiar 1948. Probabil Dimineata era un nume care nu mai putea fi folosit si cum ramasese o afacere din care ieseau bani proprietarii au decis schimbarea numelui companiei care le editeaza in Ziarul SAR cat si schimbarea din Dimineata Copiilor in Ziarul Copiilor (dupa cum la Realitatea Ilustrata, Magazin nu au fost necesara schimbarea de nume). Indiferent insa de numele editorului si de echipa redactionala cele doua periodice trebuie puse in legatura ca si continuitate.

  Pentru mine continuarea numerotarii nu e doar o gaselnita ci o decizie justificata: suntem nevoiti sa ne schimbam numele dar pastram traditia de pana acum cu resursele de care beneficiem.

  Comment by iann — June 25, 2015 @ 1:13 pm | Reply

 3. […] Pe subiectul “Banda desenata” mai puteti citi si >> “utilitatea numerotarii sau cateva cifre in plus pentru revista Dimineata Copiilor”  […]

  Pingback by completari la istoria BD [II] | [media_details] — August 20, 2015 @ 4:02 pm | Reply

 4. Vă mulțumesc pentru informațiile furnizate. Eu am postat deja pe blogul meu Dimineața copiilor de la numărul 3 până la 31 din 1924, primul an de apariție. Am postat și acel număr din 1944 al Ziarului copiilor, singurul pe care l-am găsit. Sunt încântat că am găsit aici coperta primului număr din această revistă și dacă imi permiteți vă cer acordul pentru a prelua această imagine ca s-o postez și pe blogul meu. Eu mai am numere din anii 1939-1940 pe care le voi posta pe blog (cam 60 de numere în total) pentru că blogul meu are chiar acest specific de a prezenta publicații vechi pentru copii și adulți din tot secolul XX și chiar XIX. De asemenea vă cer acordul de a prelua și informațiile despre aceste publicații furnizate și de domnul Dodo Niță pentru că nu dețin cartea despre Istoria benzii desenate a dumnealui. Vă mulțumesc frumos și blogul meu vă stă la dispoziție pentru documentare cu publicațiile postate, atâtea câte am găsit și eu.

  Comment by betino31 — September 18, 2015 @ 7:44 pm | Reply

  • va multumesc si eu pentru efort si dedicare
   puteti sa preluati imaginea
   puteti sa preluati si informatiile despre aceasta publicatie [daca sunt cele din Istoria BD nu cred sa fie vreo problema daca le preluati insa va rog sa citati autorii respectivului volum]
   cele bune

   Comment by iann — September 21, 2015 @ 10:11 am | Reply


RSS feed for comments on this post. TrackBack URI

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

Create a free website or blog at WordPress.com.

%d bloggers like this: