[media_details]

August 20, 2012

Constantin Sfetea [1863-1924]

Filed under: editori,printing,romania — iann @ 6:00 pm

Pe Constantin Sfetea (1863/ Braşov – la 4 iunie 1924/ Karlsbad), editura romaneasca moderna il poate revendica drept unul din intemeietorii si indrumatorii ei. Ucenicia si-a facut-o la libraria lui I. V. Socec. Initiat atat in tainele libraresti si editoriale cat si in cele ale artei grafice (in plina ascensiune), i se incredinteaza conducerea unei tipografii din Ploiesti (Institutul grafic “Progresul”) unde ramane pana in 1891.

Urmand pilda inaintasilor sai (I. V. Socec, fostul sau stapan si Theodosiu Ionnitiu) se stabileste pe cont propriu preluand, in acelasi an (1891) // la 28 de ani//, libraria lui Eniu Balteanu din Piata Sf. Gheorghe. Aici infiinteaza “Libraria Scoalelor” care, dintru inceput, cunoaste biruinta, ceea ce ii ingaduie ca, mai tarziu cu cativa ani, sa instaleze si o tipografie si o litografie, construind un local in Calea Mosilor, unde azi se gaseste inca libraria si sectia de “en gros” a “Cartii Romanesti”.

Alcatuind, in jurul librariei lui, un cerc literar al carui centru era George Cosbuc, a editat revista “Vatra” [din 1894] care a marit acest cerc si prin promovarea in gustul public a multor scriitori, C. Sfetea a dat indemnul editarii scriitorilor romani dand el insusi pilda prin publicarea volumelor de versurile ale lui Gh. Cosbuc si Theodor Sperantia. (Pentru acei care nu stiu sau isi aduc aminte ce insemnau greutatile pentru raspandirea unei carti de proza romanesca, faptul de a fi editat versuri si de a se fi straduit sa le raspandeasca apoi, e un fapt ce infatiseaza fara urma de indoiala un netagaduit curaj editorial.)

Dupa 1918, editura Sfetea intra in patrimoniul societatii “Cartea Romaneasca” abia infiintata iar Constantin Sfetea isi continua activitatea editoriala mai departe fiind unul din conducatorii ei, pana la moarte, adica pana in anul 1924 [1].

1916_Sfetea

Eniu Balteanu >> Profesor, nascut in comuna Cocioc// octombrie 1847. A studiat la Facultatea de Litere si Filozofie din Bucuresti, apoi a urmat cursurile universitatilor din Berlin si Toulouse. In perioada 1872-1876 a fost in mai multe randuri revizor scolar, apoi profesor la mai multe scoli pana cand a infiintat un institut a carui directie a luat-o in 1884. A publicat: Poesia didactica la eleni/ Davila (biografie populara) / Din studiul naturii/ Abecedarul roman etc. A infiintat la 1885 revista pedagogica “Lumina pentru toti”: care a aparut fara intrerupere pana la 1895 [2].

Referinte:
[1] IONNITIU, Niculae Th.:  Istoria editurii romanesti, Bucuresti, Ed. Cartea Romanesca, 1943, p. 175-176
[2] ROSETTI, Dim. R:  Dictionarul contimporanilor, Bucuresti, Ed. Lito-Tipografiei “Populara”, 1897, p. 21-22

Sursa foto: Calendarul Minervei, 1899, Dacoromanica

Leave a Comment »

No comments yet.

RSS feed for comments on this post. TrackBack URI

Leave a comment

Create a free website or blog at WordPress.com.