[media_details]

October 13, 2014

strada Stirbei Voda colt cu Calea Victoriei [1960]

Filed under: romania — iann @ 3:06 pm
Tags:

1960_Bucuresti_Sala Palatului-Stirbei Voda

In Almanahul Turistic [prima editie, anul 1960] apare o fotografie in care este surprinsa partea din spate a Salii Palatului/aripa Stirbei [de fapt Sala Congreselor ca acesta era ratiunea construirii ei]. Ce mi se pare interesant la aceasta fotografie este segmentul din strada Stirbei Voda [cu cele doua blocuri P+8] care da in Calea Victoriei [probabil imaginea este luata de la etajul blocurilor din Campineanu/13 Decembrie] in planul larg se vede Ateneul si hotelul Athénée Palace iar in coltul din stanga jos o cladire care a disparut pe fondul sistematizarii acestui perimetru.

006

Povestea cred ca are mai multe secvente. Zona a fost sistematizata in doua etape: anii ‘30 si anii ’60.
O harta din 1935 arata zona ceva mai mult schimbata fata de cum o stim noi acum. Strada Stirbei Voda dadea direct in Str. Franklin [dincolo de Palatul Regal exista str. Imperiala si Hotel Imperial iar vis-à-vis de Athenee Palace se afla un vechi sediu al Ministerului de Interne [pe fondul extinderii Palatului Regal prin demolarea Hotelului Imperial si probabil a sediului ministerului acesta primeste un sediu nou in constructie incepand cu 1938/ ulterior sediul CC al PCR]

1934_Harta_Bucuresti

In spatele Ministerului de Interne si a Hotelului Imperial se afla strada Pictor Grigorescu care dadea in Episcopiei [unde e Athenee Palace]. Partea din spate a Bisericii si Scolii Luterane si a Bisericii Calvine dadea tot in strada Pictor Grigorescu.
Apoi: str. Campineanu se intersecta cu Stirbei Voda nu in dreptul Bisericii Luterane ci mai sus in dreptul Conservatorului [posibil actuala strada Poiana Narciselor] iar Str. Luterana incepea din dreptul fostului magazine Adam [aici o explicatie]

Daca tot suntem la punctul cu strazi care isi schimba traseul sa notam si ciuntirea strazii Sfantul Ionica [descendenta dintr-o veche mahala alaturi cu biserica cu acelasi nume] care traversa Campineanu si ajungea in spatele Palatului Regal. Jumatatea dinspre Brezoianu poarta acum numele de George Vraca.

Informatii excelente pe acest subiect puteti gasi aici:
Bucuresti 1916-1918, rara vedere aeriana
Palatul Regal

Leave a Comment »

No comments yet.

RSS feed for comments on this post. TrackBack URI

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

Blog at WordPress.com.

%d bloggers like this: