[media_details]

February 11, 2013

Editura de Stat [1945]

Filed under: books,publishing,romania — iann @ 4:26 pm

Despre aparitia editurilor in perioada comunista nu sunt multe date disponibile. Pana in prezent s-a considerat ca Editura de Stat a fost infiintata in anul 1948 [1, 2] si de cele mai multe ori a fost confundata cu Editura de Stat pentru Literatura si Arta [care deriva din Fundatia Regala pentru Literatura si Arta].

1946_Editura de Stat_Scanteia_507_20 aprilie

Ea a fost insa infiintata in 1945 [prin Decretul-Lege 589 dat in 23 Iulie 1945 si publicat in Monitorul Oficial, Nr. 166 din 25 iulie 1945] ca si regie publica sub controlul Ministerului Propagandei, condus la acea data de P. Constantinescu Iasi. Scopul sau era acela de a “tipari, edita si raspandi lucrari de orice fel in domenitul literaturii nationale si straine, al stiintelor pozitive, al tehnicei, al stiintelor sociale si artei, menite sa contribue la ridicarea nivelului cultural al poporului roman si la desvoltarea constintei sale democraticé”. Conducerea sa era asigurata de un Director General alaturi de un Consiliu de Administratie [compus din cel mult 9 membri numiti de Ministerul Propagandei]. | Presedintele Consiliului de Adminisistratie: inevitabilul Mihail Sadoveanu.

Este interesanta si expunerea de motive privind oportunitatea infiintarii unei asemenea edituri, semnata de ministrul in functie si adresat Regelui Mihai.

“Sire,
Actiunea de fascizare a maselor prin cuvantul tiparit a fost una din premizele instaurarii dictaturii fasciste in tara noastra, una din conditiile necesare pentru tarirea Romaniei intr’un ràzboi nejust si dezastros. Ani de zile de munca staruitoare a propagandistilor fascismului Ia noi in tara, pe tarim cultural si stiintific au dat roade nenorocite. Otrava fascista nu se risipeste insa de la sine, nici cu prabusirea metropolei hitlerismului, nici concomitant cu dezarmarea si internarea resturilor organizatorice ale hitlerismului din tara noastra.

Prin legea pe care o supun spre InaIta aprobare si semnatura a Maiestatii Voastre, se pune la dispozitlia Ministerului Propagandei un instrument puternic si mladios, care sa contribute la dezinfectarea atmosferei spiritual a tarii si la risipirea intunericului pe care ni l-au lasat mostenire trecutele guvernari reactionare.

Aceasta opera se va infaptui prin tiparituri literare si stiintifice valoroase ca fond, si accesibile masselor largi prin pretul lor redus.
Sunt cu cel mai profund respect,
Sire,
Al Maiestatii Voastre,
Prea plecat si prea supus servitor,
Ministrul propagandei / P. Constantinescu-Iasi [Nr. 596/ 1945, Aprilie 19]”

Din informatiile pe care le detin desi Editura de Stat nu pare sa fi avut activitate editoriala in 1945 ea semneaza in octombrie 1946 o conventie comerciala cu UNIVERSUL [societate anonima] prin care ultima se obliga sa asigure distributia exclusiva a cartilor Editurii de Stat [atat in regim cu ridicata // en gros cat si in reteaua proprie de librarii] pentru un rabat de 32% [Decret-Lege 830/1946 publicat in Monitorul Oficial, Nr. 243/19 octombrie 1946].

Mai sunt cateva informatii de retinut din respective conventie si anume ca Universul punea la dispozitia ,,Editurii de Stat” incaperile necesare acestei activitati in sediul sau din Str. Brezoianu, Nr. 23 si platea in avans [50%] la primirea facturilor . Persoanele care semneaza acest act sunt A. Toma [Directorul general/ES] si Generalul D. Petrovici si avocatul I. Vasilescu-Notara [Universul]. De fapt distributia cartilor ES era asigurata de Universul incepand cu cateva luni mai inainte, potrivit reclamelor publicate in Scanteia.

Daca in 1945 pare sa fi scos o singura carte [de fapt niste brosuri de Calcul diferential ale lui Nikolai Nikolaevich Luzin] editura lanseaza si niste colectii populare:
Biblioteca de buzunar [1946],
Biblioteca tehnica de atelier [1946] etc.

1947_Editura de Stat1 001 1947_Editura de Stat1 002

 

1946_Mahalnitschi_Calculul_C1_Editura de Stat  1946_Mahalnitschi_Calculul_C4_Editura de Stat

Editura de Stat este reinfiintata ca si Societate Comerciala de Stat in 1948 [Legea 61/1948 publicata in Monitorul Oficial, Nr. 51/2 martie 1948], urmand sa fie administrata de un Comitet de Directie format din 3 membri [Director General + doi directori] cu un mandate de 4 ani desemnati de Ministerul Informatiilor.

1948_Sahia_NuveleC1_Editura de Stat 1948_Sahia_NuveleC4_Editura de Stat

Si o ultima la fel de interesanta este ca Editura Socec [intreprindere nationalizata] se inglobeaza in Editura de Stat prin decizia 11.493/1948 semnata de Eduard Mezincescu, ministrul Artelor si Informatiilor si publicata in Monitorul Oficial, Nr. 3/4 ianuarie 1949.

1. Simonescu, Dan; Buluta, Gheorghe: Pagini din Istoria Cartii Romanesti, Editura Ion Creanga, 1981, p. 131, 132
2. Ionescu-Gura, Nicoleta: Stalinizarea Romaniei, Editura Bic All, 2005, p. 447

1949_Demetrius_CumpanaC1_Editura de Stat 1949_Demetrius_CumpanaC4_Editura de Stat

001

1 Comment »

  1. […] Partidului Muncitoresc Roman Editura Arlus Cartea Rusa Editura de Stat Editura de Stat pentru Literatura si Arta Editura Confederatiei Generale a Muncii Editura […]

    Pingback by edituri [1948] « [media_details] — February 18, 2013 @ 2:45 pm | Reply


RSS feed for comments on this post. TrackBack URI

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

Create a free website or blog at WordPress.com.

%d bloggers like this: