[media_details]

August 3, 2012

ROMANIA JUNA [1899-1900]

Filed under: cotidiane nationale,covers,romania — iann @ 5:30 pm

Romania Juna: cotidian, a aparut timp de aproape un an, in perioada  2 dec. 1899 – 9 oct. 1900. Editorul era Institutul de Arte Grafice si Editura Minerva iar Romania Juna este primul proiect de anvergura al acestei noi case editoriale. De retinut numele care este cel al Societatii Academice Literare infiintate in Austria de Ioan Slavici si Mihai Eminescu si care a editat un Almanah cu acelasi nume.

Formatul ziarului este Folio 12 (65 x 48 cm) iar pretul unui exemplar era de 10 bani. Colaboratori si sustinatori: Aurel C. Popovici, George Moroianu, Nicolae Basilescu, George Bogdan, I. L. Caragiale, Ion Clinciu, George Cosbuc, A.C. Cuza, Ovid Densusianu, Ioan Gorun [Al. Hodos], S. Halita, N. Iorga, Haralamb G. Lecca, Ioan Paul, George Popa, Dim. Rossetti (Max), C. Radulescu-Motru, Dr. Talasescu, Dr. Urechia, N. Vaschide, Mihai Vladescu, A. Vlahuta, etc.

“La 2 decembrie 1899, a aparut ziarul ROMANIA JUNA sub directia lui Aurel C Popovici. Una din cele mai interesante interesante inteligente politice, de o vasta cultura, de adanci convingeri, Aurel C. Popovici a fost o personalitate singulara in publicistica romaneasca. Il interesa mai putin faptul politic cotidian si mai mult ideile care formau elemental motor al unei societati. Profund influentat de Chamberlain, autorul cartii Originile secolului al XIX-lea, si de Gobineau, era ostil ideilor Revolutiei Franceze in care vedea elemente de disociere ale oricarui organism social. Aurel Popovici depasea cu mult ca intelegere a fenomenelor politie pe contemporanii lui. Cartea Nationalism sau democratie aparuta in 1912 in care si-a strans articolele publicate in Semanatorul intre 1906 si 1910, cand l-a condus dupa retragerea lui N. Iorga, rezuma atitudinea lui politica. Anticipator pe plan international in cartea Gross Ostereich, propunea ca unica solutie mantuitoare pentru monarhia habsburgica: Statele Unite ale Austriei, adica forma federala menita sa dea satisfactie minoritatilor. Ideile lui Aurel C. Popovici au fost insusite de printul mostenitor Franz Ferdinand. La Sarajevo cadea ciruit de gloante cel care era destinat sa realizeze schimbarea structurala a Monarhiei, asa cum o concepuse ACP.

Ziarul Romania Juna nu apartinea niciunui partid: incerca sa determine o alta intelegere a problemelor politice. Am citit cu atentie acest ziar care parea mai mult o revista de cultura cu aparitie cotidiana. Nivelul intellectual, lipsa pentru politica marunta nu puteau sa asigure ziarului o larga raspandire, astfel ca dupa 10 luni si-a incetat aparitia. Spre a intelege factura si sfera preocuparilor acestui singular ziar, este sufficient sa spunea, ca C. Radulescu Motru si-a publicat in Romania Juna studiul despre F. Nietzche. Se pronunta pentru prima oara numele filozofului german in Romania. PP Negulescu a publicat Psihologia stilului. Colaboratorii se numeau N. Iorga, Simeon Mehedinti,  Mihail Dragomirescu, Ovid  Densusianu, Stefan Petrics, evoluat de la socialism la un nationalism traditionalist. Intr-o viitoare si ampla istorie a presei, Romania Juna merita sa i se consacre un capitol” [1].

[1] SEICARU, Pamfil: Istoria presei, Editura Paralela 45, 2007

Leave a Comment »

No comments yet.

RSS feed for comments on this post. TrackBack URI

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

Create a free website or blog at WordPress.com.

%d bloggers like this: