[media_details]

May 2, 2012

note despre una din primele regii de media din Romania

Filed under: advertising,publishing,romania — iann @ 1:45 pm

digitalizarea cotidianelor si periodicelor din Romania [datorata in special eforturilor depuse de biblioteci] aduce elemente noi care fac lumina asupra unor evenimente controversate sau mai putin cunoscute atat din istoria sociala cat si cea a presei din Romania.

unul din miturile perioadei interbelice era acela ca o parte din presa cotidiana de mare tiraj, reprezentand Adevarul si Dimineata, sunt de fapt controlate de persoane de descendenta iudaica si vorbim aici de vanzarea din 1920 a acestor ziare catre bancherul Aristide Blank de Constantin Mille, proprietarul la acel moment.

o terta parte implicata in activitatea comerciala a societatii Adevarul o reprezinta una drintre primele regii de media din Romania sau mai bine zis in limba vremii concesionarul exclusiv al publicitatii adica Agentia Carol Schulder si S. Berger. Schulder vindea publicitatea de la Adevarul cam de prin 1904, in 1913 figura ca Carol Schulder & Comp iar din 1921 se transforma in SOCIETATEA GENERALA DE PUBLICITATE.

despre Carol Schulder nu sunt foarte multe informatii disponibile. Constantin Mille spune ca l-a cunoscut tot la Adevarul in 1889 “[…] Expeditia se facea in una din camerele tipografiei Grigore Luis de peste drum, unde Carol Schulder ocupa un modest post, adus acolo de cumnatul Hussar, care era administrator si secretar de redactie. Cand Hussar [I. Hussar] a fost expulzat, politia l-a expulzat si pe Carol Schulder, care avea vina ca frecventa Clubul Muncitorilor” [apud Petcu, Marian / Istoria jurnalismului si a publicitatii in Romania, Polirom, 2007, pp. 146].

I Hussar pare sa fie Iosif Hussar [1867 – 16 apr. 1933], ziarist si traducator, nascut la Cahul. Ca si traducator e posibil sa fi tradus pentru editura Samitca din Craiova. Hary Kuller [Presa evreiasca din Romania] scrie despre el ca a debutat in ziaristica in 1886 ca redactor la “Natiunea” lui D. Bratianu. A scris apoi la “Dreptatea” lui Fleva, la “Adevarul”, “Liberte Roumaine”, “Cronica” etc. In 1901 a fondat revista economica saptamanala “Bursa” iar in 1919 “L’Orient”. [vezi si aici]

expulzarea ar fi avut loc in aprilie 1893, cand Carol Schulder ar fi avut 16 ani deci s-ar fi nascut in 1877.

despre intoarcerea in Romania, Marian Petcu avanseaza anul 1904, cand Schulder s-ar fi intors din Germania, unde ar fi petrecut deci aproape 11 ani. tot in 1904 Schulder si-a reluat ocupatia initiala de vanzator de publicitate.  tot el ar fi administrat pentru o perioada si vanzarea de spatiu publicitar in cotidianul Epoca, anterior detinuta de Adania.

eu cred ca de fapt exilul a fost mult mai scurt si ca Schulder a revenit dupa doi-trei ani in Romania.  o prima referinta este prezenta numelui sau in 1896 in cotidianul Epoca [octombrie] cu adresa in str. Labirint [nr. 4].  in 1897 [martie/ Mos Teaca] apare in str. Mihai Voda [nr. 15/ et. II]

in 1902 [Romania Economica] adresa este in str. Doamnei [nr. 23], la fel si in 1903,1904 [Almanach Tipografic].

Incepand cu 17 noiembrie 1905 Agentia de publicitate Carol Schulder & Co. apare pentru prima oara pe frontispiciul Adevarului ca si concesionar exclusiv al publicitatii acestui cotidian [cu sediul in str. Karageorgevici, nr. 18]

Probabil ca in aceeasi perioada agentia era si concesionarul publicitatii si a cotidianului Dimineata [din datele pe care le detin acum | iulie 2013 | in 30 ianuarie 1907 Carol Schulder e pe frontispiciu tot cu adresa din Karageorgevici 18]

In 1913 numele companiei de pe frontispiciul Diminetii figureaza ca si “Carol Schulder & Comp.”, cu sediul in str. Karageorgevici [nr. 9, et. 1].

profesorul Marian Petcu creditase in cele 2 carti ale sale despre inceputurile publicitatii in Romania ca SOCIETATEA GENERALA DE PUBLICITATE [SGT] ar fi aparut in 1925. digitalizarea de care spuneam mai sus aduce informatie proaspata: o nota din cotidianul Romanul care aparea la Arad [marti 22 martie 1921] indica faptul ca SGT s-a constituit in 1921, moment in care pe langa schimbarea de denumire marcheaza si preluarea acestei societati de un consortiu de banci [Banca Marmarosch Blank ét Comp., Banca Chrisoveloni, Banca Comercială Română, Banca de Credit Român etc] care in acea perioada pe langa bank- ingul clasic functionau si ca banci de investitii.

aceasta informatie legata si de faptul ca o alta companie de publishing [care editata cotidianul economic Argus] a fost preluata in 1924 de Banca Chrisoveloni [apare intr-o nota a Consilului de Administratie] ma determina sa sustin ca de fapt si preluarea din 1920 a cotidianelor Adevarul si Dimineata de catre Aristide Blank, nu a fost facuta in nume personal ci prin intermediul bancii pe care o conducea.

SGT a fost de asemenea implicata ca si actionar in societatea comerciala ”ORIENT-RADIO / RADOR”, a administrat spatiul Revistei  vremii [politice, literare si economice] // 1921-1924 si apoi al cotidianului Argus [din 1924]. In 1927 [cel putin] apare ca si concesionar exclusiv al cotidianului Cuvantul.

mai jos si informatia din Romanul din Arad

“Monitorul Oficial de Sâmbătă publică actul definitiv al „Societăţii generale de publicitate” fondată de: Banca comercială română, Banca de credit român, Banca Marmarosch Blank ét Comp., Banca Chrisoveloni, Uniunea comercială română, domnii Emilian Pantazi, J. Cămărăşesu, Carol Schulder si S. Berger, Gr. Gafencu şi V. Raţiu.

Societatea generală de publicitate care a preluat întreaga afacere a vechei Agenţii de publicitate Carol Schulder şi S. Berger, şi-a ales consiliul de administraţie prin dnii J . N. Chrisoveloni, Em. Pantazi, J . Cămărăsescu, N. Tabacovici, Raphael Halfen, Gh. Tirancu, Carol Schulder, Grigore Gafencu, Randolphin Elias, S. Berger şi V. Raţiu, iar ca censori pe domnii: A. Scuschny, S. Goldschleger şi C. Popescu-Bălteni.

Directorii şi conducătorii nouei societăţi vor fi ca şi până acum, dnii Carol Schulder şi S. Berger.
Comerţul, finanţele, industria ca si presa, cunosc progresul facut la noi de publicitate, gratie activităţii celor doi directori ai nouei Societăţi generate de publicitate. Aşezată pe noui baze şi pe mijloace mai vaste, această întreprindere e menită a face ca publicitatea în presă să devină auxiliarul indispensabil al refacerei si progresului pe toate tărâmurile în România Mare.

Inregistrând cu placere actul constitutiv al nouei Societăţi generale de publicitate, îi urăm să-şi întindă activitatea în raport cu nouile forte de expansiune ale tarei noastre”.

2 Comments »

  1. […] D. Adania 1880 – E. Melber [1883 >> referinta care apare in 1914] Isidor A. Stern C. Schulder [1896] 1887 – Office de Publicite Romania 1892 – Agence Franco- Roumaine de Publicite 1900 […]

    Pingback by primii agenti de publicitate din Romania | [media_details] — March 19, 2013 @ 5:34 pm | Reply

  2. Societatea Generala de Publicitate a fost fondata in 1921, apare acest lucru clar in cartea “Banca Chrissoveloni. Documente”, intr-un proces verbal al Consiliului de administratie. Eu nu reusesc sa gasesc in ce an s-a nascut Agentia Carol Schulder si S. Berger. Ar fi interesant.Ciudat este si ca E Samoila, autorul primului manual de jurnalism, nu sufla o vorba despre aceasta societate, desi inteleg ca era importanta pentru publicitatea vremii…

    Comment by Carmen — July 28, 2013 @ 4:19 pm | Reply


RSS feed for comments on this post. TrackBack URI

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

Create a free website or blog at WordPress.com.

%d bloggers like this: