[media_details]

December 8, 2010

40 de ani de marunte impliniri [grafice]

Filed under: books,lansari [re],personal,romania — iann @ 7:37 pm

personajul de benzi desenate care m-a fascinat inainte de ’89 a fost Zburlici din “Aventurile lui Zburlici”/ Almanahul Copiilor. nu credeam ca o sa mai am vreodata sansa sa-l regasesc insa proiectul GraphicFront al prietenilor de la Atelierul de Grafica, m-a facut sa il regasesc dupa 20 de ani si mai bine. nu sunt nostalgic si nici nu as putea deveni dupa “Epoca de Aur” insa franturi din memoria copilariei ma fac sa cred ca imi placeau niste probe de tipar pe care bunicul, fost lucrator tipograf intr-o perioada, le pastra pe peretii unei bucatarioare umile dintr-un sat de deal. asa cum spunea un alt prieten suntem un popor fara memoria culturii [de orice fel], acum ne repugna tot ce a fost inainte de ’89, dupa cum si celor din ’49 le repugna perioada interbelica.

primul volum din seria “Grafica fara computer” s-a lansat sambata trecuta la Café Verona/Carturesti si desi recomandarea mea poate parea subiectiva e de luat/studiat/comentat/completat/daruit. Este un album facut cu acribie si cum vezi pe afara dar iti zici in barba ca bai in Romania nu avem asa ceva. E dedicat graficii de tipar/tiparitura adica un album care face o selectie de materiale grafice romanesti interesante [400 de imagini], din perioada 1945-1989, pe scurt o dementa vizuala: afise de teatru sau protectia muncii, coperte de periodice si carte, etichete, timbre sau materiale publicitare [inclusive aduri de presa]. cum scrie si in prezentare “albumul doreste sa recupereze calitatile grafice ale tipariturilor din perioada 1945–1989, care, desi realizate prin mijloace limitate si sub aparatul de propaganda al comunismului, aveau mai multa ingenuozitate decât majoritatea materialelor create astazi”

160 de pagini || tiparite integral policromie, bine legate în fascicole, prinse intre scoarte plastifiate mat || 59 lei || disponibil in librariile  Carturesti, Humanitas, Noi/Sala Dalles, Anthony Frost, Sufrageria McCann, Jumatatea plina si Triptic.

desi cartea e preponderant vizuala [gen Taschen] va recomand argumentul din deschidere si textele Vivianei Iacob si lui Calin Torsan, alaturi de cronologia pe care am realizat-o despre cele mai importante si longevive ziare si reviste, alaturi de un mic istoric al editurilor romanesti.

    

acest volum face parte dintr-un proiect editorial mai amplu si se vrea a fi un prim pas dintr-o serie ce incearca sa atraga atentia asupra graficii din România anilor 1945-1989, din domenii ca tipar, panou sau semnalistica. spatiul unei carti fiind limitat, platforma www.graphicfront.ro, completeaza proiectul, oferind un mediu de exprimare si de informare mult mai generos. de asemenea, aduce exemple vizuale suplimentare fata de cele prezentate in carte.

Advertisements

1 Comment »

  1. Ar trebui sa scanezi un numar din revista Licuricii. Ar fi fff interesant.

    Comment by Raluca Zamfir — February 2, 2011 @ 2:34 pm | Reply


RSS feed for comments on this post. TrackBack URI

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

Create a free website or blog at WordPress.com.

%d bloggers like this: