[media_details]

August 27, 2008

si Alexandra vinde carti

Filed under: books,distributie,romania,ungaria — iann @ 4:27 pm

al doilea retailer de carte pe pe piata maghiara isi face intrarea in Romania potrivit ZF prin deschiderea unei librarii intr-un centru comercial din Buzau si care va avea suprafata de 650 de metri patrati. planurile grupului Alexandra se anunta ambitioase cu 50 de locatii [suprafete 700-1,000 mp] in decurs de 3 ani// depozitul central la Sighisoara//, pana la sfarsitul anului urmand sa mai fie deschise inca doua la Suceava si Oradea, urmand ca in 2009 sa mai apara 15 [vizate fiindĀ  Ploiesti, Baia Mare, Targu Mures, etc], urmand ca in interiorul locatiilor sa fie si o cafenea. Alexandra ar avea in Ungaria o cifra de afaceri de 70 de milioane euro iar Romania operatiunile sale sunt coordonate de Iren Arsene, directorul editurii Curtea Veche.

In Ungaria, Alexandra concureaza cu grupul Libri care a deschis si el anul trecut o librarie in Cluj la Polux Center si care a inregistrat o cifra de afaceri de 250,000 euro in 2007 [filiala romaneasca]. in acelasi timp si cel mai mare jucator autohton Diverta [RTC/ Octavian Radu] trece printr-o serie de transformari/modificari urmand sa pastreze doar magazinele cu suprafete mari [1-2,000 mp] iar cele mici de sub 500 mp sa fie inchise sau francizate la care se adauga langa magazine si cafenele plus o extindere si in orase mici/comune mari. un prim pas spre reconfigurarea business-ului Diverta a fost facut in locatia din mall-ul City Park [Constanta] urmand ca in Bucuresti sa fie vizibila odata cu deschiderea de la Eva [vineri, 29 august]. mai e de adaugat ca si Carturesti si-a mai adaugat in portofoliu inca o librarie la Muzeul Taranului Roman.

credit foto: dailyphotobudapest

extra-info: Afacerea Carturesti [Target]

6 Comments »

 1. Am vazut in Dublin un proiect similar: librarie si cafenea. Un succes, s-ar putea spune, pentru ca am aflat ca e tot timpul foarte aglomerat. In cafenea puteai sa citesti orice carte din librarie… Se mai cumpara si carti…

  Comment by Tudosiei — August 28, 2008 @ 9:11 am | Reply

 2. Poza asta unde este facuta, in Ungaria?
  Da, pare ca arata bine, doar ca imi e frica sa nu ingroape librariile mai mici care totusi dau o alta tonalitate unui oras, mai ales unul istoric.

  Comment by inainte — August 28, 2008 @ 9:47 pm | Reply

 3. Apropos, am vazut si eu sistemul asta prin America. Lumea merge in librarie, bea o cafea acolo, citeste o carte si dupa aia o cumpara. Este intr-adevar interesant si o atmosfera placuta, dar mult prea comercial.

  Comment by inainte — August 28, 2008 @ 9:48 pm | Reply

 4. @inainte: dupa cifrele de afaceri raportate de astfel de businessuri… nu s-ar zice ca astia pun astfel de “locuri” pe picioare exclusiv pentru “atmosfera placuta”. De asta se ocupa bibliotecile (nu, nu astea de la noi)… Librarie + cafenea inseamna o decizie strict comerciala, cum altfel?! Ideea e sa faca bani, tu chiar crezi ca actionarii unor astfel de lanturi au in cap in primul rand sa dea cultura maselor?! hai sa fim seriosi! cei care vor asta si au si bani isi deschid mici boutique-uri, anticariate, etc. si de regula nu fac tone de bani…

  Comment by Tudosiei — August 29, 2008 @ 11:44 am | Reply

 5. O singura observatie, Dan: “Konyv es bor” inseamna “carte si vin”, nicidecum cafea.
  Aaa, si La multi ani, ca inca mai sunt in grafic…:)

  Comment by oana_anca — September 6, 2008 @ 11:41 pm | Reply

 6. […] pe acelasi subiect puteti citi: – si Alexandra vinde carti […]

  Pingback by Alexandra paraseste Romania « [media_details] — January 23, 2009 @ 2:10 pm | Reply


RSS feed for comments on this post. TrackBack URI

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

Blog at WordPress.com.

<span>%d</span> bloggers like this: