[media_details]

May 21, 2008

waz si noile lor planuri in romania

Filed under: europa,publishing,romania,tranzactii — iann @ 1:56 pm
Tags: , ,

la 8 ani de la intrarea in romania, grupul german waz si partenerul sau roman [familia Adamescu] achizitioneaza compania Domus, editorul mai multor reviste pe segmentul home&deco [Domus, Caminul, Casa mea,  Planul casei mele, Util, Revista de unelte si echipamente si Clever Travel]. achizitia s-a facut prin compania Medien Holding in care WAZ [prin OST Holding GmbH] si Dan Adamescu detin fiecare 50% din actiuni. Medien Holding controleaza si Societatea R, editorul cotidianului Romania Libera. suma tranzactiei variaza intre 5 si 6 milioane de euro, pret sensibil mai mic fata de 8,3- 9 milioane euro la cat era evaluarea de anul trecut si cu care actionarii de la Domus sperau sa vanda olandezilor de la Telegraaf, tranzactie care nu s-a finalizat.

cifra de afaceri a Domus ar fi 2,75 milioane de euro [2007] cu o estimare de crestere de 40% pentru anul in curs pana la 3,6 milioane de euro. desi au bani pentru investitii, problemele pe care le-au intampinat in Romania [pierderea cotidianului National, scandalul de la Romania Libera din 2004 soldat in 2005 prin asocierea cu Adamescu si cele legate de schimbarea de stafeta editoriala] i-au facut pe cei de la waz sa fie foarte prudenti in extindere, lucru ce pare depasit acum mai ales ca sunt in discutii de preluare si cu alte companii. pe partea de business development cei de la waz sunt consiliati de Aura Iordan [>>], care a mai fost implicata si in perfectarea altor tranzactii media: vanzarea Pro Sport [Media Pro > Ringier/ 2002] si achizitia TV Sport de catre CME.

|> pe acelasi subiect puteti citi si:
peste un miliard de euro pentru investitii disponibili la WAZ
si totusi Domus se vinde
alte cateva ordonari in doi r
 

 

10 Comments »

 1. Oare cat a platit Adamescu pentru aeasta achizitie?Eu cred ca banii a venit de la nemti, care sunt obligati sa realizeze niste achizitii in mai multe tari europene pentru a justifica un credit primit de la o importanta banca europeana, pentru activitati in Europa de Est.
  Managementul la Romania Libera este asa de defectuos, practic toti oamenii valorosi au plecat, iar ideea de a crea o companie media cu un portofoliu bogat in jurul ziarului RL este o utopie.

  Comment by Bodo Hombach — May 22, 2008 @ 12:25 pm | Reply

 2. @”bodo”: achizitia a fost facuta de medien holding in care waz si adamescu au jumi juma si banuiesc ca din cele 5-6 milioane care vor fi platite, fiecare va da la fel jumatate. sunt de acord ca rl s-a confruntat cu probleme de management insa poate ca aceasta tranzactie e semn ca lucrurile s-au stabilizat. nu stiu nimic de creditul pe care waz l-a luat, daca ai date concrete, link-uri etc esti binevenit. ma gandesc ca totusi ca daca au 1 miliard euro disponibili de ce ar mai accesa un credit bancar.

  Comment by iann — May 22, 2008 @ 12:52 pm | Reply

 3. Lucrurile sunt un pic mai complicate la WAZ, au ramas vechile probleme ale celor 2 familii care au fondat acest ziar. Miliardul de la Hamburg intra in buzunarul lor si al urmasilor lor, in nici un caz in achizitii in Europa de Est, aici sunt alte institutii financiare, care prin lobby politic, asigura dobanzi scazute(waz ramane condus de politicieni atat in centrala din Essen cat si pe partea de dezvoltare, expansiune,Viena).
  Adamescu de cand a preluat Romania Libera nu a bagat nici un leut in dezvoltarea lui. A nu se uita ca pana in anul 2005 ziarul a avut un profit frumusel, care a fost impartit frateste intre waz si familie.
  Problemele au intervenit in ultimii 2 ani si se acutizeaza permanent prin pierderea masiva a cititorilor si abonatilor (RL era pe primele 3 locuri la un moment dat), incasarilor din publicitate (Chirila cel bun a plecat si el).
  Ideea cu aceasta achizitie este ca waz poate cu ajutorul licentei Domus sa dezvolte conceptul in alte tari est-europene. Cei de la domus au dezvoltat cateva produse care ar putea prinde bine si pe alte piete, gen Croatia si Rusia. Modelul este copiat dupa Burda International care au cumparat edituri mici din diferite tari estice, pentru ca apoi sa exporte conceptul in altele.
  Nu uita ca waz a mai avut incasari fabuloase in ultimii ani, prin vanzarea procentelor la televiziunea rtl(750 mil.), serviciul postal privat PIN din Germania(220 mil).Singura achizitie au facut-o la un trust de ziare din nordul Germaniei ptr. aprox 210 milioane).
  Daca tu crezi ca lucrurile sunt stabile la RL, inseamna ca esti un mare optimist!
  Ce se mai intampla cu achizitia Antenei 1 de catre rtl? Dar parteneriatul “Business Standard” cu Handelsblatt?

  Comment by Bodo Hombach — May 22, 2008 @ 10:00 pm | Reply

 4. @”bodo”: pari un om informat. parteneriatul “Business Standard” cu Handelsblatt nu consta pana acum decat intr-o sigla pe prima pagina. oricum Handelsblatt a renuntat la sfarsitul anului la operatiunile in Europa de Sud-Est. despre A1-rtl e posibil sa apara vesti noi. nu sunt optimist am spus ca poate fi un semn. e posibil ca Adamescu sa nu fi investit in RL pentru ca imobiliarele merg bine [vezi complexul de la Brasov]. ma indoiesc ca din miliardul ala nu se gasesc niste zeci de milioane pentru investitii in timp ce fosti politicieni fac lobby sa obtina credite ieftine.

  Comment by iann — May 22, 2008 @ 10:56 pm | Reply

 5. Da din pacate este vorba doar de un contract de prestari servicii content. Handelsblatt se retrage din Estul Europei, din cauza ratei scazute de profit si lipsa oamenilor care sa coordoneze tarile respective.
  Imobiliarele merg inca bine, nu e necesara o implicare activa la RL, din partea familiei Adamescu, doar in perioadele fierbinti, cum a fost inainte de referendum,anul trecut, de exemplu.
  Cred ca la RL o sa inceapa o perioada cu adevarat fierbinte la inceputul toamnei, cand vor realiza din nou ca nu mai scot mai nimic din publicitate si vanzarile atat la bucata cat si abonament sunt foarte proaste.
  Cand o sa inceapa sa creioneze si bugetul pentru anul urmator o sa fie si mai tragic.
  Pana la urma rtl nu a achizitionat un pachet de 10% de la A1?Camelia si Corina Voiculescu nu au mai declarat nimic?A1 are nevoie de un partener puternic de talia celor de la rtl din luxemburg.
  Daca ai elemente noi pe tema asta m-as bucura sa-mi spui!

  Comment by Bodo Hombach — May 23, 2008 @ 12:24 am | Reply

 6. Iann, mi se pare enorm suma pe care o vehiculezi. Vad ca Tolo a dat-o cu peste 3 mil. si sincer chiar si 3,5 mil. mi se pare enorm. slabe sanse sa scoata acei bani inapoi in urmatorii 5 ani sa zicem. deci din punctul meu de vedere o achizitie slaba. asa sunt eu, mai pesimist.

  Comment by Theo M. — May 23, 2008 @ 2:50 am | Reply

 7. @theo: tu esti mereu incapatanat. daca te uiti tot pe blogul lui tolo o sa vezi cateva posturi mai sus o indreptare in care confirma suma de 5-6 milioane. slaba sau nu vom vedea.

  Comment by iann — May 23, 2008 @ 8:09 am | Reply

 8. @”bodo”: negocierile dintre rtl si a1 continua. e posibil cam intr-o luna sa fie facut un anunt. daca de ascunzi dupa nick-ul asta nu putem dialoga. daca tii la intimitate da-mi un email [vezi intro > about/ coloana din dreapta].

  Comment by iann — May 23, 2008 @ 5:33 pm | Reply

 9. Oare chiar s-or scoate chiar atatia bani din publicatiile alea? Eu nu as citi asa ceva nici de fraier.

  Comment by ceasuri — August 7, 2008 @ 12:58 pm | Reply

 10. […] pe acelasi subiect puteti citi si: >> waz si noile lor planuri in romania Leave a […]

  Pingback by Medien Holding isi cauta viitorul « [media_details] — November 13, 2009 @ 8:14 pm | Reply


RSS feed for comments on this post. TrackBack URI

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

Create a free website or blog at WordPress.com.

%d bloggers like this: