[media_details]

March 6, 2008

un editor nu mai conduce un ziar

Filed under: cotidiane nationale,professionals,romania — iann @ 8:25 pm

update: mai multe voci il dau ca nou redactor-sef pe Horia Ghibutiu, actualul redactor-sef al cotidianului gratuit Compact, fost si el inainte la TV Mania.

__________________________________________________________________________ 

faptul s-a produs. nu Evenimentul Zilei s-a despartit de Razvan Ionescu ci RI a decis sa paraseasca pozitia de redactor-sef al unui cotidian emblematic al romaniei post-decembriste, acum editat de Ringier. Ar fi ultima dintr-un sir de plecari la nivel inalt de data recenta: seful vanzarilor de publicitate [Cristi Mihalache] si debarcarea fortata a directorului diviziei ziarelor de referinta [Iulia Dinu] si prima cu care cred ca se confrunta noul venitul director general, Marius Hagger.

nu stiu de ce ar trebui sa il invinuim pe Razvan Ionescu, de alfel un exponent al generatiei tinere de editori din media, sau ce ar trebui sa apreciem la munca pe care a depus-o la Evenimentul. Nu stiu cum va ramane in memoria cititorilor acestui ziar pentru ca a scris prea putin sau in istoria ziarului [inclusiv de management] sau a colegilor. ii dau dreptate totusi cand spune ca produsul nu s-a bucurat pe masura prestigiului sau de eforturi pe zona de marketing, mai putin cea de distributie si vanzari.

problemele cu care se confrunta ziarul sunt vizibile: inchiderea editilor regionale, sarbatorirea discreta a 15 ani de aparitie si a 5,000 de editii, lansarea unei versiuni retrograde a editiei web, acuzatii de partizanat sau fumigene anuntate de preluare. nu stiu daca i se pot imputa in totalitate lui si echipei redactionale caderile de tiraj cu care se confrunta mai toate produsele din zona quality dar stiu ca la nivel de comunicare in afara de campania cu dvd-uri nu am mai remarcat nimic consistent la EVZ, cu exceptia unora din campaniilor editoriale [cea mai recenta cu Federatia Romana de Tenis] pe fondul unei competitii acerbe si agresive. In acelasi timp inclin sa cred ca EVZ este unul din cele mai bine desenate ziare din Romania si ca RI este un om de constructie si organizare, inclusiv de business.

as vrea sa nu fiu inteles gresit: acest text nu e unul elogios. am lucrat cu razvan si indiferent de micile neintelegeri inerente in orice relatie profesionala si-a meritat pozitia pe care a ocupat-o iar declinul produselor de referinta [EVZ, Capital] ar trebui sa le dea mai mult de gandit contabililor de la Ringier. viata merge inainte asa ca dupa Jurnalul, Evenimentul e posibil sa il gasim pe Ionescu cat de curand la carma unui alt ziar, cel mai probabil in zona MediaPro, alaturi de o buna parte din fostii sai colegi din Ringier.

breaking news: Tolontan/ Comanescu/ Antena 3

9 Comments »

 1. Te pomenesti ca Sarbu aduce la Gandul juma din Evz. Si asa scria pe bloguri ca pleaca oameni si de la Gandul.

  Comment by Adrian Tudor — March 7, 2008 @ 12:42 am | Reply

 2. cerere si oferta omule. free market.

  Comment by iann — March 7, 2008 @ 1:05 am | Reply

 3. Dar oare cine vine sef la EVz. Umbla vorba ca nu prea au solutii. Ori daca vrei alt zvon : Turcescu.

  Comment by Adrian Tudor — March 7, 2008 @ 12:24 pm | Reply

 4. un exponent al generatiei tinere ??? r u sh**ing us?
  ce anume a scris omul asta? cine a auzit de el pana ieri-alaltaieri cand si-a dat demisia?
  ce editoriale de mare valoare a lasat omul asta la EVZ?
  si cum adica nu i se poate imputa scaderea de tiraj? tu ai mai citit ziarul ala? nu are urma de coerenta sau de viziune. e scris prost. crezi ca un redactor sef bun ar fi tolerat asa ceva?
  e mai simplu sa dai vina pe marketing si pe comunicare decat sa iti asumi stupiditatea si ignoranta.
  now think about that!!!

  Comment by marioara — March 7, 2008 @ 4:53 pm | Reply

 5. @marioara: am mai citit ziarul asta. in fiecare zi. marturisesc ca nu aprofundat insa pagina de media e un must. nu stiu ce a scris razvan ionescu in ultimul timp si nu cred ca neaparat redactorul-sef trebuie sa si semneze constant in paginile ziarului. nu e vb de stupiditate in conditiile in care numarul 1 [jurnalul] vine cu o gramada de proiecte [advarat sustinute si de tv] dar care aduc si valoare adaugata si venituri

  ps: ma indoiesc ca o sa revii cu un raspuns [am o teorie in sensul asta] insa esti oricand binevenita.

  Comment by iann — March 8, 2008 @ 3:01 pm | Reply

 6. ee, uite ca am revenit. 🙂
  nu stiu exact ce teorie ai avut, dar am revenit. 🙂
  da, intr-adevar. nu e obligatoriu ca redactorul sef sa si scrie in mod curent. eu faceam referire la ce a scris omul inainte de a fi red-sef. adica mai nimic…
  si mai spuneam ca nu e cazul sa dea vina numai pe marketing. ci ar trebui sa isi asume vina pe partea de editorial.
  si vina cea mai mare cred ca e lipsa de directie. si de vreun fel de strategie. cam atat! 🙂
  btw, stii cine este noul, da? 😉
  horia ghibutiu, de la compact.

  Comment by marioara — March 10, 2008 @ 3:12 pm | Reply

 7. Au avut grija sa previna plecarea in grup a celor de la EVZ. Nu cred ca vor pleca, decit in cazuri izolate, si probabil nu foarte curind. In ceea ce-l priveste pe RI, ar trebui spus ca astfel de pozitii in media nu se ocupa numai in urma numararii articolelor scrise anterior de candidat, ci in urma analizei proiectelor de dezvoltare propuse de candidat. Cit despre marketing, este posibil ca persoanele care fac asta sa nu poata vinde un produs fiindca acesta este prost, sau s-ar putea sa nu fie ei in stare sa vinda ceva, chiar daca produsul nu e deloc rau. Pina la urma operam cu subiectivitati. Dar chiar si daca NU ne place, EVZ ramine, deocamdata, un titlu de referinta. Ringier exceleaza la capitolul proiecte, analize samd. De aceea nu cred ca se pune problema lipsei de directie si strategie. Cred, mai curind, ca proiectele trustului i s-au parut lui RI imposibile in anumite conditii. Si mai cred ca au pus acolo pe cineva care poate calma spiritele si care are destula diplomatie pentru a duce ziarul mai departe intr-un an si asa foarte aglomerat.

  Comment by Clarissa — March 12, 2008 @ 11:35 am | Reply

 8. Stimata doamna Marioara, o intrebare: sunteti aceeasi persoana care a comentat si pe: http://comanescu.hotnews.ro/razvan-ionescu-vs-cornel-nistorescu-la-adrian-ursu.html#comments

  Si daca da, e adevarat ce zice Comanescu:
  ” Comentariul lui Iulian Comanescu:
  10 martie 2008

  Cerasella Marioara: mai bine fa update pe EVZ.ro, ca vad ca n-ati pus stirea. Oricium, vezi sa scrii ca-n comunicat, nu cum intoxici p-aici. Te zic lu Sensei altfel.” ?

  Ca daca da, in calitate de HR Manager al Ringier, mi se pare cel putin nefericit primul comentariu.

  Un (din fericire) fost angajat al Ringier

  Comment by L. — March 13, 2008 @ 2:46 pm | Reply

 9. […] pe acelasi subiect puteti citi si: >> un editor nu mai conduce un ziar >> Patriciu cumpara Blik in Ucraina de la Ringier >> adevarul service pack […]

  Pingback by zig-zagga extravaganza « [media_details] — September 2, 2008 @ 5:16 pm | Reply


RSS feed for comments on this post. TrackBack URI

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

Blog at WordPress.com.

%d bloggers like this: