[media_details]

February 3, 2008

in vino boerescu veritas

Filed under: books,personal,romania — iann @ 4:11 pm

in urma cu o saptamana cautam la carturesti o carte despre vinuri.  oferta era generoasa  si, pentru un incepator ca mine, cea mai potrivita mi s-a parut ghidul ilustrat “wines of the world” scos de editura britanica dk [dorling kindersley]. cum de fapt ma interesau vinurile din tarile sud-est europene ochii mi s-au oprit asupra unei buchet de vinuri ale vecinilor unguri, moment in care m-am intrebat daca nu exista si un astfel de florilegiu al celor romanesti.

intrebarea mea si-a gasit rapid raspunsul,  pentru ca pe acelasi raft polivalentul dan-silviu boerescu isi pune in valoare si abilitatile sale de antologator in “ghidul vinurilor 2008” aparuta la editura trei [3] unde distileaza, savureaza si conspecteaza atent 249 de vinuri romanesti si de import pe care autorul, care conduce si editia romana a revistei playboy, punand in aplicare dictonul fondatorului [traieste-ti viata], cred ca le-a degustat indelung. pentru cei interesati de subtilitatile bahice, indiferent de frecventa paharelor acumulate, cartea e evident editie de colectie. cred ca editia a doua ar trebui sa ia forma unui album ilustrat ca si cel britanic, poate si bilingv [romano-englez].

ca sa ne achitam si de o dubla leapsa [1, 2], in pagina 123 este recenzat chateau vertely rezerva in pinot gris [2004] din orhei, republica moldova. descrierea suna asa: “de o nobila onctuozitate, vinul are culoarea spicului, cu nuante verzui, aroma plina de prospetime cu trimiteri directe la fructe si o aciditate care prefateaza insinuant corpolenta ulterioara, pentru a oferi, la final, o aluzie la migdale. Vinul este maturat in butoaie de stejar, in cramele de la orhei, zona supranumita mica elvetie a moldovei , dar si cunoscuta pentru ca, aici, s-a aflat una din capitalele regionale ale hoardei de aur [… etc]”

Advertisements

5 Comments »

 1. apropo de vinuri, cel mai bun instrument in materie e Parker’s Wine Buyer’s Guide, care cred ca a ajuns deja la a sasea editie. eu zic sa mai astepti olecutza pina dai iama pe Amazon, a saptea editie e pe tzeava; vezi ca e scump cartzoiul, sare binisor de 30 de dolari – dar o sa aiba cel putin 8.000 de vinuri recenzate. foarte bun e si Guide des Vins de France, de la Hachette, mai ales pentru vinurile frantuzesti; tocmai a aparut editia 2008. insa, din pacate, mi se pare ca nu acopera deloc piata est-europeana a vinurilor (are ceva despre vinurile din luxembourg, elvetia si parca si din canada). extrem – dar extrem! – de utila este Oxford Companion to Wine, editata de Jancis Robinson, o doamna la cutite cu Robert Parker, asa ca merge sa ai amindoua cartile, de consultat in tandem. daca gasesti pe undeva, vezi si Mondovino, documentarul lui Jonathan Nossiter; s-a difuzat acum vreo doua luni la TVR.
  ca sa venim la un subiect mai aproape de noi: din cite stiu eu nici un vin romanesc nu isi merita banii, chiar daca pretul e mai mic fata de cel al vinurilor din Franta, Italia, Spania sau Germania. iar cele moldovenesti sint demonstrabil proaste (in general foarte dulci, facute “din topor”, cu post-gust extrem de scurt etc.). daca ai timp/chef, te corup eu cu niste vinuri bune, facem si comparatii, ca sa vezi ca nu bat cimpii. si garantez ca gasim in bucuresti niste bordeaux-uri senzationale, perfect abordabile ca pret 🙂
  cele bune, bogdan

  Comment by bogdan — February 4, 2008 @ 4:06 am | Reply

 2. @ notat recomandarile, sa vad cum pun mana pe carti. referitor la vinurile romanesti cateva sunt ok pentru mine: sauvignon blanc [V – legend of transylvania/ cramele recas], sevruga si beluga [terasele danubiene/vinarte] etc. pai astept sa ne vedem intr-un weekend sa facem schimb de experienta. saptamana buna!

  Comment by iann — February 4, 2008 @ 11:37 am | Reply

 3. Felicitari pentru postare! Poate nu adunate la un loc, ca in cartea lui Dan, dar gasesti pe Vinul.Ro mai multe degustari comparative, facute “in orb” de catre specialisti. Vei gasi acolo si vinurile care deja iti plac, dar si altele, despre care poate nu stiai.

  Comment by Cezar — February 5, 2008 @ 4:33 pm | Reply

 4. @cezar: urmaresc indeaproape si vinul.ro si in functie de recomandarile voastre mai fac si eu achizitii. repet, nu sunt un fin cunoscator [am incercat aproape toate vinurile albe din supermarketuri] insa ma tratez 🙂

  Comment by iann — February 5, 2008 @ 6:00 pm | Reply

 5. […] bloggerilor, nu am intalnit pana acum decat doua persoane cu adevarat pasionate de lumea vinului – Iann si Bogdan (oameni care nu corespund nici ei profilului de “onanist“, descris atat de […]

  Pingback by Pentru pasionatii de vinuri … - Mihai Seceleanu — May 10, 2008 @ 2:24 pm | Reply


RSS feed for comments on this post. TrackBack URI

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

Blog at WordPress.com.

%d bloggers like this: