[media_details]

December 16, 2007

nu trageti in consultant

Filed under: romania,tranzactii,tv — iann @ 10:36 am

daca si pe nea mitica de la liga il iau palpitatiile de inima atunci cand aude de 2 milioane de euro nu stiu ce sa mai zic. concret cele 2 milioane reprezinta suma solicitata de o companie de audit si consultanta din big 4, Deloitte, care a fost contactata de oficialii Ligii Profesioniste de Fotbal pentru organizarea [in primavara lui 2008] licitatiei de vanzare a drepturilor TV pentru partidele din Liga I [2008-2011].

LPF, daca am inteles eu bine, solicita 20 de milioane de euro pe sezon adica pentru 4 ani ar insemna 80 de milioane de euro, ceea ce din 20 de milioane comisionul cerut ar fi de 10% iar din 80 ar fi de 2.5%. e apreciabila intentia LPF de a solicita ajutorul Deloitte pentru a evita discutiile de blat la incredintarea drepturilor insa nu cred ca firma de audit face munca voluntara.

nu imi dau seama daca pretul cerut de Deloitte e mare intr-adevar sau nu, insa cred ca pot fi consultate practicile similare din privatizarea unei companii a carei valoare e apreciata la 20 [respectiv 80] de milioane de euro. Auditorul pregateste documentatia necesara insa negocierile finale vor fi intre LPF si cei ramasi in joc si e posibil ca firma de consultanta in caz de reusita [adica finalizarea tranzactie la pretul cerut] sa ceara si comision de succes.

Cum lpf are in board un doctor in drept ma indoiesc ca astfel de practici ale avocaturii de business ii sunt necunoscute unui urs. si mai e interesant de stiut daca lpf a solicitat deloitte o oferta de pret pentru consultanta in acest proiect sau a fost un pitch pe care l-a castigat deloitte. de altfel compania este si partenerul Federatiei Romane de Fotbal intr-un program de instruire manageriala iar la nivel mondial are si o divizie specializata in business-ul sportiv [Sport Business Group]. despre subiect >> 1, 2, 3

Advertisement

2 Comments »

  1. Sa fie oare o negociere in fata camerelor reactia presedintilor? Adik, ma dau indignat, poate mai scade partenerul de discutie la pret?

    Comment by calincosmaciuc — December 16, 2007 @ 2:49 pm | Reply

  2. Eu nu ma intreb daca cele 2 milioane reprezinta o suma fair sau nu (intr-adevar casele de avocatura de business au comisioane de milioane, la tranzactii importante, in Ro), ci daca cea de 20 de milioane/an pt drepturi Tv este una realista. Sa fim seriosi, sunt multe televiziuni care nu au 20 de milioane toata cifra lor de afaceri!! Si asta pentru ca pretul publicitatii pe TV este ff mic. Probabil ca pretul unui GRP ar trebui sa mai aiba un zero in coada ca sa ajunga unde trebuie, si atunci da, dai 20 milioane pe sezon. Dai si 50…

    Comment by Alexandru Raducanu — December 16, 2007 @ 6:36 pm | Reply


RSS feed for comments on this post. TrackBack URI

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

Blog at WordPress.com.

%d bloggers like this: