[media_details]

October 5, 2007

sanoma face achizitii pe web

Filed under: croatia,europa,publishing,ww — iann @ 2:45 pm

Adria Media Zagreb [din care Sanoma detine 50% alaturi de G+J] a achizitionat 90% din firma care detine un forum [community site] Croportal.net si care ar fi in top 10 cele mai vizitate site-uri din Croatia cu 300,000 vizitatori unici si 35,000 membri inregistrati. Croportal.net a aparut acum 4 ani si a fost facut de Kristijan Ilicic [atunci avea 16 ani] care acum se alatura diviziei de internet a Adria Media.

in acelasi timp, filiala din cehia a Sanoma a anuntat la sfarsitul lunii august ca a cumparat CE Media Online care detine doua portaluri de constructii/decoratiuni interioare in limbile ceha si slovaca [Tvujdum.cz, Tvojdom.sk] si care ar avea 500.000 vizitatori pe luna. CE Media Online a fost dezvoltat de Ladislav Semetkovský si si-a inceput activitatea in urma cu 9 ani. in ungaria au mai lansat un fel de consumer report insa la inceputul anului si-au inclus in portofoliu si patru site-uri dedicate telefoniei mobile si gps [PDAMania.hu, Okostelefon.hu, totalGPS.hu and Noti.hu] 

Advertisements

3 Comments »

 1. Domeniul “www.Croportal.net” mi se pare destul de slab, daca i-am intuit corect provenienta – Croatian (in croata e altfel) Portal. Interesant e ca dintre site-urile inregistrate la trafic.ro – roportal.ro e primul (pe pozitia 16) care are in descriere cuvantul “Forum”. Dar din experienta mea pe forumuri, nu are o comunitate foarte mare. Mai e si forum.sport.ro (primul rezultat la cautarea “forum” pe trafic.ro, desi nu include cuvantul in descriere, ci probabil in keywords). Un forum destul de mare, nu comentez calitatea mesajelor si moderararii.

  Referitor la forumul croat: cand intri pe forum primul lucru pe care il vezi (pe homepage-ul forumului, nu pe orice subforum al lor) este o lista cu utilizatorii activi. E o premiera din ce am vazut eu pe forumuri, si arata ca pun accent pe conectivitate cu orice pret (sa faci parte dintr-o comunitate). E posibil sa pierzi niste puncte aici, pentru ca pot alege sa contactez direct un membru prin mesaj privat, in loc sa postez pe un forum. E un risc asumat.

  Apoi au doua casete de login (ceea ce e putin gresit, desi te incurajeaza sa intri) si un mare buton register (ceea ce e bine).

  Inca o noutate: un forum obisnuit iti arata o lista cu subforumuri si de acolo vezi subiectele. Aici nu. Aici vezi lista cu cele mai noi mesaje de pe forumuri, la care, eventual, sa raspunzi.

  Lista cu subforumuri e in dreapta, cu font mic! Nici macar nu este vizibila pe primul ecran al paginii, fara sa faci scroll. Chestia asta, alaturi de faptul ca search-ul e in josul paginii (mai e si un buton in dreapta sus) arata ca pun accent pe provocarea la discutii, nu pe vizitatorii care intra sa caute o informatie, fara a contribui. Te stimuleaza sa scrii tu, sa raspunzi.

  Poate lucrurile de mai sus par banalitati, dar am vazut suficiente forumuri ca sa zic ca pentru toate schimbarile astea fata de situatiile “tipice” ale forumurilor trebuie sa investesti timp, ca si administrator al forumului. Si iti trebuie putin curaj. Vine vBulletin (ei folosesc vBadvanced) cu o tema de forum, te apuci tu sa schimbi radical tema pentru ca crezi ca e mai bine? Daca da, iti asumi riscul ca o persoana cu vechime pe forumuri sa fie buimacita in gasi informatii rapid.

  In fine, partea de jos a paginii face dreptate celor care cauta informatii (si motoarelor de cautare, care indexeaza mai bine topicul; sunt, din acest punct de vedere, un pic spammy; se vede ca au SEO – Search Engine Optimization – implementat): sunt prezentate cele mai interesante teme abordate. Faci click si are search automat. E un tag-cloud.

  Mi-a placut designul celor doua site-uri de decoratiuni, desi ma asteptam la mai mult.

  PS: “35,000 membrii” cu un i, si cu “de” intre cele doua cuvinte. 🙂

  Comment by Olivian Breda — October 5, 2007 @ 5:44 pm | Reply

 2. @olivian: indreptat greseala, multumesc. m-am uitat si eu pe forumul croat si nu credeam ca mai exista asa ceva. bune si lamuririle tale.

  Comment by iann — October 6, 2007 @ 3:51 pm | Reply

 3. […] pe acelasi subiect puteti citi si: – sanoma face achizitii pe web – sanoma cumpara o editura in […]

  Pingback by Sanoma cumpara print si web in Bulgaria si Rusia « [media_details] — April 29, 2008 @ 12:29 pm | Reply


RSS feed for comments on this post. TrackBack URI

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s

Create a free website or blog at WordPress.com.

%d bloggers like this: