[media_details]

July 24, 2007

brutal but admired in the city

Filed under: europa,publishing,tranzactii — iann @ 11:20 pm

condus de un nord-irlandez, un vehicul de investitii detinut de un fond britanic de pensii marsaluieste hulpav prin europa preluand grupuri de presa pentru a face bani din media. ultima manevra a lui david montgomery [care a devenit chairman la mecom in 2000] este oferta pentru o duzina de ziare regionale din franta, scoase la vanzare de grupurile Le Monde si Lagardere. desi acestea din urma au anuntat ca singur partener de discutie pe Hersant Media Group, oferta mecom se pare ca e cu 50 de milioane de euro mai buna [adica vreo 300-350 milioane euro].

asta dupa ce mecom a achizitionat orkla media in norvegia si lmg in olanda [plus pe rol wegener care detine cea mai mare retea de ziare regionale – autoritatile olandeze i-au dat acordul pentru aceasta preluare intr-o tranzactie de 800 de milioane de euro] asta dupa ce cumparase berliner zeitung si hamburger morgenposten in germania [2005]. multa lume se intreaba ce e cu interesul subit pentru titlurile regionale si care sunt strategiile pe termen lung mai ales ca david montgomery, potcovit cu titlul de “rommel” este cunoscut pentru apetitul sau de reducere permanenta a costurilor.

nu vreau sa va stric lectura profilului sau facut de observer ci doar sa completez ca montgomery si-a inceput cariera ca jurnalist la daily mirror, s-a mutat apoi la sun si a fost numit editor la editia acestuia de duminica, news of the word, pentru se intoarce ulterior ca director la mirror group de unde a ajuns in fruntea mecom.

Advertisements

4 Comments »

 1. e-adevarat ca mecom a facut o oferta greu de refuzat francezilor, dar acolo se iau in calcul si alte lucruri atunci cand se vand publicatii, nu doar pretul… ma refer in special la chestiuni sociale, ca tot spuneai de “apetitul” sau de reducere permanenta a costurilor…
  apoi, cei de la Nice Matin au facut greva impotriva mecom (dupa modelul les echos vs. arnault) si lor li s-au alaturat si alte publicatii.
  nu stiu daca lagardere are interes sa faca prea mult scandal in franta, si-asa a facut destul cu programul de restructurari de la europe 1 si hachette – care inca nu s-a terminat si, apoi, cu “rebotezarea” marcilor europe 2 cu “virgin”
  si s-ar putea sa se tulbure rau apele daca intra mecom pe piata, cred eu; acum, se poate sa nu fie asa si mecom sa castige, dar nu degeaba or fi ratat ei afacerea cu socpresse…..

  Comment by mihaela — July 25, 2007 @ 4:02 pm | Reply

 2. 1. lagardere a anuntat ca pana la sfarsitul anului o sa vanda sau inchida 30 de publicatii.
  2. greva e clasica in franta socialista [inclusiv in media]. sa vedem poate schimba sarcozy ceva insa intradevar la negocieri sindicatele sunt o mare forta.
  3. evident ca mecom nu e un ong caritabil deci pentru a raporta profit va face concedieri la greu si integrare regionala [vezi modelul monitorul :)]
  4. exista curentul asta cu pastrarea proprietarilor francezi insa pana la urma sunt 50 de milioane de euro in plus
  5. in olanda si norvegia nimeni nu pare sa se fi atacat atat de mult vezi orkla media si weneger
  6. iti recomand profilul lui montgomery din observer [linkul mai sus]

  Comment by iann — July 25, 2007 @ 5:06 pm | Reply

 3. eu n-am spus ca-i un ong caritabil, spuneam doar ca nu stiu daca lagardere se va risca, iar felul asta de a face afaceri nu prea merge la francezi…dar, cum spuneai, poate va schimba “super-sarko” ceva 🙂
  pe de alta parte, nu cred ca e asa de condamnabil sa existe niste sindicate, care sa mai si protesteze din cand in cand; altfel, devenim sclavii unor fonduri de pensii gen mecom.

  Comment by mihaela — July 25, 2007 @ 5:44 pm | Reply

 4. sa nu-i plangem nici pe lagardere si nici pe mecom. da slava domnului sa vina un fond de afara si in romania. ca la romania libera cu waz ai vazut ce s-a intamplat. si uite ringier unde e acum.

  Comment by iann — July 25, 2007 @ 5:53 pm | Reply


RSS feed for comments on this post. TrackBack URI

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s

Blog at WordPress.com.

%d bloggers like this: