[media_details]

May 27, 2007

achizitie strategica pe piata media elvetiana

Filed under: elvetia,europa,tranzactii — iann @ 11:42 am

Grupul elvetian de presa Tamedia a preluat Espace Media Groupe (EMG), Tamendia devenind actionarul majoritar al EMG. Noul grup devine astfel numarul doi pe piata helveta, dupa Ringier, dar inaintea lui Edipresse. Tranzactia a constat in plata a 128 milioane euro (205 milioane franci elvetieni) pentru 80% din actiuni si oferirea a 600,000 actiuni fostilor actionari majoritari ai EMG in cadrul Tamedia.

Tamedia a avut in 2006 o cifra de afaceri de 438,7 milioane euro (723,6 milioane franci elvetieni – SFR) in crestere cu 11% fata de 2005 si un profit net de 59,6 milioane euro (98,4 mil. SFR), in crestere cu 23%. EMG a inregistrat in 2006  cifra de afaceri de 151,5 mil. euro (250 mil. SFR), in scadere cu 4,5% fata de anul precedent si un profit de 10,6 mil. euro (17,6 mil SFR)/ – 6,4%.

Tamedia, cu sediul in Berna, are patru divizii: ziare, reviste, media electonica (radio, TV, web) si activitati tipografice. Detine 14 ziare si 4 reviste, intre care cotidianul Tages-Anzeiger, ziarul de duminica SonntagsZeitung, ziarul gratuit 20 Minuten/20 Minutes si revista Facts. De asemenea, grupul are in proprietatea postul TV TeleZüri si doua posturi de radio: Radio 24 and Radio Basilisk.

Cu sediul in Berna, Espace Media Groupe editeaza 8 ziare, intre care Berner Zeitung si Bund si 3 reviste. Detine de asemenea un post TV TeleBärn si doua posturi de radio: Capital FM si Canal 3.

Cum legistlatia elvetiana nu permite detinerea decat a doua posturi de radio pentru fiecare trust de media, fiecare parte din noul grup a decis sa renunte la unul din radiour-le pe care le detine, Radio Basilisk in cadrul Tamedia si Canal 3 in cazul Espace Media Groupe.

Cele mai importante grupuri de presa din Elvetia sunt Ringier, Tamedia, Edipresse si NZZ.

Advertisements

Leave a Comment »

No comments yet.

RSS feed for comments on this post. TrackBack URI

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s

Create a free website or blog at WordPress.com.

%d bloggers like this: